Min vedfyrte ovn

Jeg har alltid vært fasinert av å jobbe med ild, men siden jeg bor og arbeider midt inne i den antikvariske trehusbebyggelsen på Røros har det vært vanskelig å bruke noe annet enn elektriske ovner på grunn av brannfaren.

Jeg har alltid søkt muligheten til å få jobbe med vedfyrte prosjekter, og jeg fikk muligheten til å jobbe sammen med Gøran Ringbom som holdt på med en kjempestor ovn på Hamra krukmakeri på Gotland i Sverige. Denne ovnen har 4 brennkamre og et volum på 10 kubikkmeter. Den sluker enorme mengder av ved. Det tar ca. 30 timer å få den opp til 1280°C. Jeg har fått vært med på alle de første brenningene og lærte mye gjennom denne erfaring. Samtidig har jeg fått ut mange fine gjenstander som har vært stillt ut på gallerier. Bl.a.annet under Hamsun-dagene - en kulturfestival som har forfatteren Knut Hamsun som utgangspunkt for sine arrangementer. Videre har jeg vært tilstede hos David Pinto ved Good Hope Pottery på Jamaica som har en Anagama ovn nydelig beliggende ved Good Hope Farm, en gammel sukkerplantasje fra det 17. århundre.

Alt dette har gjort at jeg ville i gang med mitt eget ovnsprosjekt. Jeg fikk kjøpt tomt til prosjektet mitt ved Tjurrufabrikken like ved museet på Røros. På denne tomten var den første garovn for kopper oppmurt for eksakt 350 år siden. Så det var en fantastisk mulighet for meg å få bruke denne tomten hvor kulturhistorien var så sterk, noe som utførelsen av huset rundt ovnen fikk sitt naturlige preg av. Jeg valgte å mure en ovn som passet mitt lynne og med hensyn på tid og volum. Valget ble en Olsen Fast Fire ovn med delte brennkamre. Ovnen har et volum på ca 2.6 kubikkmeter og det tar ca 10-12 timer på å nå topptemperaturen på 1280°C med et forbruk på ca 3 kubikkmeter ved. Jeg bruker furukapp og bakved. Glasering skjer ved salt som blir kastet inn i ovnen ved 1270°C.

Pris for ildfast sten og muring av fundament og hus rundt ovn kom på ca kr. 100.000 og da hadde jeg tilgang på billig sten.

Så nå ryker det på Malmplassen igjen etter at smelthytta ved Røros Kopperverk ble lagt ned i 1953.

Hilsen Torgeir